cryptoquant

Mempelajari dan Menggunakan Cryptoquant

Cara Menggunakan Cryptoquant

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari apa itu Cryptoquant dan cara menggunakan Cryptoquant. Kesimpulannya, analisis data dalam rantaian bagi transaksi yang disulitkan.

  1. Mengenai CryptoQuant.
    CryptoQuant menyediakan data komprehensif untuk transaksi crypto. Ia termasuk data pasaran, data dalam rantaian dan juga metrik jangka pendek/jangka panjang untuk token Bitcoin, Ethereum, stablecoin dan ERC20.

Apakah data dalam rantaian?

Data dalam rantaian datang daripada sistem lejar awam yang membolehkan orang ramai melihat semua transaksi yang direkodkan padanya. Menggunakan ketelusan ini, pelbagai data mentah boleh diekstrak daripada data dalam rantaian, yang mengandungi maklumat seperti bilangan dan masa penghantaran syiling, alamat dompet dan yuran yang dibayar kepada pelombong, menunjukkan butiran aktiviti transaksi. Terdapat sedikit ruang untuk bersembunyi dalam proses on-chain, dan menjadi “on-chain” membolehkan anda menjadi pemerhati rangkaian Bitcoin.

Beberapa tahun yang lalu, banyak alat analisis mula membentuk data dalam rantaian menjadi carta dan penunjuk supaya pedagang boleh mengaksesnya dengan mudah tanpa perlu berurusan dengan rantaian blok. CryptoQuant ialah alat analisis yang sangat berbeza; CryptoQuant direka untuk menyediakan data dalam rantaian yang telus sepenuhnya bersama-sama dengan alat yang berbeza untuk menjadikan pengalaman anda lebih mudah diurus.

CryptoQuant direka bentuk untuk menyediakan rantaian sejarah dan data pasaran untuk memberi anda pemahaman mendalam tentang pasaran untuk membimbing anda dalam mencipta strategi dagangan yang mantap.

Mengapa kita memerlukan data dalam rantaian?

Data dalam rantaian membolehkan pedagang melihat aktiviti yang sah berlaku di seluruh ekosistem rantaian blok untuk menilai rangkaian dengan betul sambil memanipulasi harga pasaran dengan mudah, terutamanya dalam pasaran mata wang kripto. Data daripada rangkaian blockchain ini boleh dibandingkan dengan rangka kerja penilaian tradisional, seperti penyata kewangan untuk pasaran saham dan kaedah penilaian rangkaian (seperti rangkaian sosial Facebook).

CryptoQuant Menjadikan Data Blockchain “Sedia untuk Digunakan”

Memang benar bahawa data blockchain adalah perkara biasa kepada semua orang, tetapi sukar untuk ditafsirkan. Semua orang berkata aktiviti blockchain adalah terbuka dan tidak berpusat, tetapi apa gunanya jika kita tidak mempunyai keupayaan untuk melihatnya? Sukar untuk semua orang mengetahui perkara yang perlu dicari pada data transaksi individu.

Di sinilah CryptoQuant berperanan. CryptoQuant bermula dengan mengumpul semua data daripada urus niaga yang berlaku pada blockchain. Selepas pengumpulan data selesai, mentakrifkannya menambah makna tambahan. Sebagai contoh, CryptoQuant membezakan data hanya berkaitan dengan dompet pertukaran dan mengekstrak maklumat yang berkenaan, seperti jumlah amaun yang didepositkan ke bursa atau amaun yang dihantar ke bursa dalam masa tertentu. Dengan memberikan pelabur cerapan berharga, maklumat yang digunakan ini memberi kesan yang besar pada urus niaga.

CryptoQuant menyediakan data pasaran yang lebih terperinci melalui dua kaedah.

Liputan pertukaran luas CryptoQuant

Pertama, CryptoQuant mencakup lebih banyak pertukaran daripada penyedia data lainnya.

Cakupan pertukaran yang lebih banyak berarti bahwa data pasar CryptoQuant adalah yang paling dekat dengan arti data pasar sebenarnya.

Kedua, CryptoQuant menyediakan banyak data pasar dengan jendela menit dan harga rata-rata volume (VWAP) untuk menghasilkan data pasar yang instan dan komprehensif.

Mengapa mempercayai data CryptoQuant?

CryptoQuant Data menyediakan data dalam rantaian dan pasaran paling komprehensif yang dikumpul daripada blockchain dan pertukaran mata wang kripto utama. Data kami digunakan oleh lebih daripada 1 juta pedagang di seluruh dunia dan disebut dalam lebih daripada 10,000 artikel setiap bulan.

Blockchain boleh menawarkan potensi yang besar, tetapi kelemahannya juga semakin meningkat. Antara data berbeza yang boleh anda perhatikan, data pasaran sedang diproses dan dimanipulasi apabila pasaran berkembang dari hari ke hari. Oleh itu, kepentingan data pada rantaian semakin meningkat.

Kami menjejaki setiap transaksi yang berlaku di pasaran, menandai alamat melalui pengelompokan berasaskan habuk dan pembelajaran mesin, mengenal pasti entiti seperti bursa atau kumpulan perlombongan.

Output analisis kami boleh menjadi salah satu daripada yang berikut:

1) Data rangkaian yang berkaitan dengan rangkaian blockchain itu sendiri, seperti bilangan alamat aktif

2) Data pasaran yang berkaitan dengan data harga yang dijana oleh pertukaran mata wang kripto

3) Data aliran entiti, yang meringkaskan aliran dana antara peserta terpenting dalam rangkaian, seperti bursa dan pelombong.

Untuk mendapatkan tampilan yang lebih spesifik pada data aliran fisik kami, CryptoQuant saat ini melacak metrik aliran on-chain untuk Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), stablecoin, dan altcoin. Misalnya, dengan mengetahui alamat bursa, kita dapat menentukan saham yang dimiliki bursa dan menghitung aliran dalam rantai—yaitu, transfer unit asli—masuk dan keluar dari alamat yang terkait dengan bursa. Mengukur aliran dan suplai yang ditahan adalah ilmu yang tidak sempurna, jadi harus berhati-hati saat menggunakannya untuk perdagangan atau kasus penggunaan lainnya, terutama pada tahap awal peluncurannya. (Catatan 1)

Kami mengikuti langkah-langkah di bawah ini untuk menyediakan grafik waktu nyata dan data entitas mentah.

Data yang disediakan oleh CryptoQuant dipercaya dan digunakan oleh media top seperti Cointelegraph, Coindesk, Forbes dan Bloomberg. Kami juga bekerja sama dengan Badan Kepolisian Nasional Korea dan Badan Layanan untuk menggunakan data tag alamat ini guna membantu menyelesaikan kasus pertukaran dana gelap di Korea. Sejak 2019, Korea Selatan telah mendukung kami untuk membelanjakan $1 juta untuk strategi dompet kami.

Baca lebih lanjut: Apa itu LunarCrush | Cara menggunakan LunarCrush untuk perdagangan crypto

  1. Fungsi CryptoQuant.
    Di bagian ulasan CryptoQuant berikut, kami akan fokus pada fitur CryptoQuant dan menjelaskan setiap bagian dari platform.

2.1. Ikhtisar bagan.

Di halaman ini, Anda dapat melihat grafik yang berbeda dan memfilternya berdasarkan pertukaran atau kategori. Selain itu, di sebelah kiri, Anda dapat memilih metrik yang berbeda seperti metrik lalu lintas, lalu lintas penambang, dll. Data ini tersedia untuk Bitcoin, Ethereum, stablecoin, dan altcoin.

2.2. Aliran Pertukaran.

Salah satu penunjuk paling popular dalam CryptoQuant ialah aliran masuk/keluar pertukaran. Aliran masuk pertukaran ditakrifkan sebagai jumlah syiling yang didepositkan ke dalam dompet pertukaran, dan aliran keluar pertukaran ditakrifkan sebagai jumlah syiling yang dikeluarkan daripada dompet pertukaran.

Jika aliran masuk FX adalah tinggi, ini bermakna pedagang beralih dari dompet mereka ke akaun pertukaran mereka, menambah tekanan jualan. Sebaliknya, jika aliran keluar forex adalah besar, ini bermakna peniaga mengeluarkan wang dari akaun dagangan mereka ke dalam dompet mereka, yang meningkatkan tekanan belian.

2.3. Carta Pro

Pada Pro Chart, Anda dapat mengakses grafik dan indikator yang telah dibuat sebelumnya yang disediakan oleh TradingView. Selain itu, Anda dapat membuat grafik Anda sendiri dan membagikannya atau mengakses grafik yang dibagikan oleh pedagang lain. Dengan cara ini, Anda dapat berbagi ide dan tidak pernah melewatkan kesempatan bagus.

2.4. Makluman

Dengan CryptoQuant Alerts, anda boleh dimaklumkan apabila terdapat aktiviti aneh yang boleh menyebabkan pergerakan harga secara mendadak. Anda boleh memilih untuk menerima pemberitahuan melalui telegram, e-mel atau pemberitahuan penyemak imbas.

2.5. Harga CryptoQuant.

Ada desain yang berbeda untuk kebutuhan bisnis yang berbeda. Namun, kami tidak merekomendasikan paket gratis karena keterbatasan utama seperti ketidakmampuan untuk mengakses data historis lengkap. Namun, paket berbayar sangat nyaman, mulai dari $39 untuk paket Lanjutan, $109 untuk paket Profesional, dan $799 untuk paket Premium. Pelajari lebih lanjut tentang berbagai desain CryptoQuant di sini atau di gambar di bawah ini.

3. Daftar di CryptoQuant.

Untuk menggunakan CryptoQuant, lawati tapak web: https://cryptoquant.com

Untuk memulakan CryptoQuant dan mengakses semua ciri yang disebutkan, lawati halaman pendaftaran CryptoQuant di sini; kemudian, serahkan maklumat anda. Juga, ingat untuk menggunakan kata laluan yang kuat dan unik.

Selepas itu, lawati e-mel anda dan cari pautan pengesahan daripada pasukan CryptoQuant untuk mengesahkan akaun anda.

Check Also

Pinjaman Bank BRI Terbaru 2022

Pinjaman Bank BRI Terbaru 2022

Nasabah yang ingin mengajukan pinjaman mata uang untuk keperluan pribadi atau bisnis perlu mengetahui Formulir …

Leave a Reply

Your email address will not be published.